Saunominen

Saunominen on mainiota lihashuoltoa. Saunan rentouttava lämpö auttaa helpottamaan lihaskipuja ja -jännityksiä. Saunominen saattaa auttaa myös päänsäryssä ja reumakivuissa ja fibromyalgian oireilu voi lievittyä.

Säännöllisellä saunomisella 4–7 kertaa viikossa on tutkimusten mukaan monia muitakin terveyshyötyjä. Niillä, jotka saunovat usein, on havaittu pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja muistisairauksiin. Myös keuhkosairauksien, niveltulehdusten, päänsäryn ja psykoottisten oireiden riski on ahkerilla saunojilla pienempi.

Saunomisen terveyshyödyt perustuvat ilmeisesti ainakin stressin lievittymiseen, verenpaineen alenemiseen ja valtimoiden joustavuuden paranemiseen.

Jotta saunassa on miellyttävä olla, siellä on syytä olla hyvä ilmanvaihto. Vilvoittelu ja nesteen nauttiminen on myös tärkeää.

Koska verenpaine laskee saunan lämmössä, seurauksena voi olla heikotusta. Tällöin voi kokeilla saunomista jalat vaakatasossa tai ylöspäin nostettuna.

Juuri sairastetun sydän- tai aivoinfarktin tai muun akuutin sairauden jälkeen tai jos sydänsairaus oireilee, saunomista on syytä välttää.

Ruokailun jälkeen kannattaa odottaa tovi ennen saunomista, jotta elimistön jäähdytys ei joudu liian koville.

 

Lähteenä muun muassa HS 30.4.2020